2011. május 15., vasárnap

Első bejegyzés.

stArt Plein Air

Ezzel a bejegyzéssel startol a "stArt Plein Air" Nemzetközi alkotótelep blogja. Hogy miről is szól ez a művésztelep  arról az összefoglalóban olvashattok.
A blog célja, hogy rendszeresen frissített bejegyzésekkel bemutassa a meghívott alkotókat, valamint a művésztelepünk lényegesebb eseményeiről beszámoljon. Amennyiben felkeltette az érdeklődésed, csatlakozz rendszeres olvasóként, oszd meg a blogunkat közösségi portálokon, vagy csak térj vissza időnként.



Történet
A Csongrádi Művésztelepet 1974-ben friss diplomás fiatal képzőművészek hozták létre, köztük Aranyi Sándor. Ebben az alkotóházban került megrendezésre a Csongrádi Plein Air Nemzetközi Alkotó telep is, amely 2010-ben ünnepelte 20. jubileumát.

  
A Plein Air 20 éves történetében öt alkalommal rendezték meg a Mesterek és Tanítványok Találkozóját, ahová a mesterek egy-egy tanítványukat hívták meg a művésztelepre. Így találkoztunk előszőr 2009-ben, és elhatároztuk, hogy követve mestereink hagyományát, létrehozzuk a saját művésztelepünket, a StArt Plein Air-t.

Céljaink:
- nemzetközi kulturális kapcsolatok fenntartása
-az alkotók közötti kommunikáció elősegítése, a különböző szemléletmódok, alkotói folyamatok megismerése
 -hazai és nemzetközi kortárs képzőművészeti gyűjtemények gyarapításának lehetősége
-a külföldi művészeknek hazánk kulturális és művészeti életének, eredményeinek bemutatása


Mi is az a Plein air?

 A szabadban való festés, a látvány hangulatának megörökítése. Francia szó, jelentése: "nyílt levegő". Művésztelepünk lényege, hogy olyan természet közeli alkotó tábort hozzunk létre, ahol a fiatal alkotók nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni.

Helyszín
Csongrád a Tisza folyó partján fekvő alföldi város. A művészek szállása Bodor Tamás  által biztosított Ifjúsági Szállóban lesz, amely festői környezetben, a Tisza partján fekszik a Hármas- Körös torkolatánál. A természet közeli környezet biztosítja a nyugodt, békés alkotást a fiatalok számára.



Támogatókról, támogatóknak:

A fiatalok művésztelepe köszönetet mond Bodor Tamásnak, aki biztosítja számunkra a szállást.
Művésztelepünk alatt zenés estek kerülnek megrendezésre, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt. Lehetősége nyílik az ellátogatóknak a művészek közelebbi megismerésére.
A StArt Plein Air-jének szervezői további támogatók segítségét várják, akik felajánlásaikkal hozzájárulnak az alkotók alapvető szükségleteinek megteremtéséhez. Jelenlegi célunk, hogy találjunk olyan támogatókat, akik az alkotók étkeztetésében nyújtanának segítséget.
A támogatóinknak biztosítjuk, hogy az általunk létrehozott internetes blogon, valamint a terveink közt szereplő kiállításokon és kiállítási anyagokon (szórólap, plakát, meghívó) feltüntetjük őket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése